Få Rich Snippets med microdata

Det kan tage lang tid at få skabt godt indhold, få optimeret hjemmesiden og en backlink profil, som kan sikre dig en topplacering på Google. Din tilstedeværelse i søgeresultater kan faktisk også gøres mere spændende og informativ for den søgende. Informationen omkring din side i søgeresultaterne kaldes af Google for en Snippet og indeholder sidens titel, beskrivelse og URL.

snippet

Det er denne Snippet der kan gøres mere spændende, informativ og iøjnefaldende så du får så mange klik som overhovedet muligt. En snippet kan blive beriget med yderligere information på den pågældende side, det værende prisen på en vare eller adressen til virksomheden. For at hjælpe Google og andre søgemaskiner til at finde disse informationer, som kan give den søgende en mere relevant søgning, er det muligt på din egen side at tydeliggøre hvilke informationer der findes og hvor – og deraf titlen On-site optimering 2.0 på dette blogindlæg. Formålet er altså at hjælpe Google yderligere med at give relevante resultater til de søgende, ved at gøre det lettere for din snippet i søgeresultaterne at blive beriget med yderligere informationer, så de forvandles til såkaldte Rich Snippets.

 

Rich Snippets

Helt kort så er Rich Snippets muligheden for at få vist yderligere data omkring sine sider i søgeresultaterne. For at kunne berige sit snippet i søgeresultaterne med yderligere information, skal informationen på den pågældende side mærkes. Disse markeringer skal følge én af tre standarder; microdata [anbefalet af Google], microformats eller RDFa. For at forbedre oplevelsen på Internettet, og gøre det lettere for webmastere, har søgegiganterne Google, Bing, Yahoo og Yandex indgået et samarbejde omkring en fælles standard kaldet schema.org. Denne fælles standard er baseret på microdata.

Hele ideen i microdata er, at indhold mærkes som en bestemt type ved hjælp af en itemtype parameter for at Google bedre kan identificere indholdet. Disse forskellige typer af indhold kan så mærkes med en række forskellige itemprop egenskaber, som er fælles for denne type indhold. Baseret på schema.org er der overordnet ni forskellige typer, som igen kan inddeles i meget mere specifikke indholds typer. Tre af disse mange typer vil blive gennemgået herunder.

 

Marker dine virksomhedsoplysninger

En af de typer, som kan bruges af rigtig mange er typen LocalBusiness – lokale virksomheder. Denne type har egenskaber som firmanavn, adresse, telefonnummer, e-mail, åbningstider etc. Fordelen ved at markere virksomhedsoplysninger er, at Google kan vise relevante oplysninger i sidens snippet i søgeresultaterne.

Virksomhed ApS
Adresse 23
1000 By

+45 1234 5678
mail@domæne.dk

Åbningstider: 8-16

Denne virksomhedsinformation mærkes på følgende måde:

<div itemscope itemtype=”http://schema.org/LocalBusiness”>
<span itemprop=”name”>Virksomhed ApS</span>
<div itemprop=”address” itemscope itemtype=”http://schema.org/PostalAddress”>
<span itemprop=”streetAddress”>Adresse 23</span>
<span itemprop=”postalCode”>1000</span>  <span itemprop=”addressLocality”>By</span>
</div>
<span itemprop=”telephone”>+45 1234 5678</span>
<span itemprop=”email”>mail@domæne.dk</span>
Åbningstider: <meta itemprop=”openingHours” content=”Mo-Fr 08:00-16:00”>8-16

I det ovenstående har oplysninger først fået tilknyttet en overordnet indholds type  http://schema.org/LocalBusiness, og derefter har hver enkelt oplysning fået tilknyttet en egenskab, itemprop. Når Google, eller de øvrige søgemaskiner, læser denne side vil de vide hvad disse oplysninger betyder.

 

Produkter på en webshop

Hvis du har en webshop eller blot et website med produktinformationer, kan du sikre dig at Google forstår informationer rigtigt, og derfor kan bruge dem til et Rich Snippet hvis siden har nok relevans. Dette kan være relevante informationer såsom pris og lagerstatus eller brugerbedømmelser af produktet. Herunder er et eksempel på hvordan produktinformationer kan mærkes:

<div itemscope itemtype=”http://schema.org/Product”>
<span itemprop=”name”>Stort fladt fjernsyn</span>
<img src=”stort-fladt-fjernsyn.jpg” alt=’Stort fladt fjernsyn’ />
<div itemprop=”aggregateRating” itemscope itemtype=”http://schema.org/AggregateRating”>
Bedømmelse <span itemprop=”ratingValue”>3.5</span>/5
baseret på <span itemprop=”reviewCount”>11</span> bedømmelser.
</div>

<div itemprop=”offers” itemscope itemtype=”http://schema.org/Offer”>
<span itemprop=”price”>kr. 20.495.00</span>
<link itemprop=”availability” href=”http://schema.org/InStock” />På lager
</div>

Produkt Beskrivelse:
<span itemprop=”description”>60 tommer stort fjernsyn, som kun er 1 cm i dybden. Bedre bliver det ikke.</span>
</div>

Igen starter eksemplet med at definere typen på indholdet, som her er et produkt altså Product, hvorefter de forskellige egenskaber mærkes. Herunder ses et eksempel på en side med brugerbedømmelser:

richsnippet

Brødkrummesti

En yderst brugbar opmærkning er af sidens brødkrummesti. Fordelen ved at opmærke en sides brødkrummesti med microdata er, at den grønne URL sti under en sides titel i snippet bliver præsenteret på en pænere måde. I stedet for en ikke klikbar URL sti i stil med www.domæne.dk/profil/…/vaerdier.html, kan der fås en brødkrummesti i dit snippet i form af www.domæne.dk > Profil > Om Os. Desuden er det muligt at klikke på hvert niveau i brødkrummestien, hvilket gør at den søgende også har mulighed for at gå direkte til jeres side Profil eller Om Os fra samme snippet.

 

Yderligere mulighed for berigelse af snippet

En anden teknik til at berige din snippet i søgeresultaterne på, er ved at oprette en Google+ Lokal Virksomhed. Dette vil kunne give et kort i højre side af resultatvisningen samt link til Google+ og muligheden for at kunne skrive en anmeldelse af virksomheden. Alle links, som får din snippet til at fylde mere og gøre den mere synlig.

 

Afrunding

Har berigelse af dine snippets på Google fanget din interesse, og vil du gerne vide mere, så besøg www.schema.org og se de mange forskellige typer og egenskaber der findes. Selvom dit indhold er blevet mærket med microdata, er det dog ikke ens betydende med at du får en Rich Snippet hver gang en side bliver vist i søgeresultaterne: Google ønsker stadig at fremme det gode og relevante indhold.

 

Gæsteindlæg af +Thomas Damkjær Larsen, besøg hans eget website på www.dmkjr.dk. Thomas er uddannet cand.merc marketing og arbejder til dagligt med vinduer og døre hos Rationel Vinduer, hvor han beskæftiger sig med at øge den digitale synlighed.

Skriv et svar